onsdag 6. november 2013

Mat - mer enn kroppens drivstoff

Hvilke forhold har vi til maten vi spiser?

Min matfilosofi har endret seg etter år med studier innen ernæring og naturopati. Når man ser på mat som medisin og ikke bare som kroppens drivstoff, gjøres det sakte men sikkert en møysommelig endring i valg av maten man spiser, hvordan den tilberedes og hvordan den dyrkes. Det er et stort og kompelisert lerret å bleke. Valgene og ønsket om å spise renere og naturlig mat er ikke gjort i en i en fei.  For de fleste er en endring en rolig prosess, hvor man litt etter litt velger bort mat som ikke styrker kroppen, men som i verste fall bryter den ned. Etter hvert velges mer og mer mat som krever tilberedning og omsorg. En rolig prosess er helt greit. Den er overkommelig. Den kan gjennomføres. Den kan vare.

Mat med funksjon - 4 matvarer som du bør benytte i vinterhalvåret

Nærende mat har et fantastisk potensiale til å øke livskvaliteten ved å bedre fordøyelsen, redusere inflammasjon, bekjempe infeksjoner og styrke immunforsvaret. Denne forståelsen av råvarenes potensiale har mennesket selvfølgelig hatt i årtusener, men har i vår tid fått lite erkjennelse. Heldigvis ser vi i dag en ny oppblomstring og forståelsen av mat som helsefremmer.

Hvitløk

Hvitløk er antibakteriell og bør inngå i middagen enten wokket, bakt, kokt i ris eller rå i guacamole. Hvitløken er også avgiftende og hjelper kroppen med å kvitte seg med toksiner.

Ingefær og chili 

Ingefær har anti-inflammatorisk, antivirale egenskaper og en kopp fersk ingefær te er en varmende opplevelse men også forebyggende for årets forkjølelse og infeksjoner.  Chilien kan lette tette neser og øke fordøyelsen.

Papaya og fersk ananas

Papaya inneholder et høyt nivå betakarotener og er som ananasen en god kilde til  vitamin C.  En smoothie med disse to er en ordentlig immunbooster. I tillegg inneholder papaya et enzym, papain, som hjelper fordøyelsen av proteiner. En optimal fordøyelse er et viktig utgangspunkt for bedret helse.

Grønne grønnsaker 

Spinat, grønnkål og brokkoli hjelper kroppens avgiftningsmekanismer, i tillegg inneholder de et høyt nivå av fytonutrienter og zink som nærer immunforsvaret.Styrk helsen med grønne grønnsaker!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...