MAT OG VITAMINER

En godt sammensatt kost inneholder det vi trenger av både vitaminer og mineraler. Utfordringene i dagens vestlige kost er at den i mange tilfeller er strippet for både nyttige fettsyrer, vitaminer og mineraler. Det mer raffinert og bearbeidet en matvare er,  jo mindre er det igjen av den naturlige mengden og sammensetningen av de viktige næringsstoffene. Selv om vi får i oss mat fra alle tre næringsgruppene, fett, proteiner og karbohydrater, er det ikke sikkert at vi sitter igjen med den mengden av byggeklosser som vi egentilig trenger for å fungere optimalt.

For å være sikre på at maten du spiser inneholder de næringsstoffene som de skal ha fra naturens side, er det viktig å velge hele, naturlige råvarer. Det vil si økologisk kjøtt og fisk i den form det  kommer fra dyret og ikke bearbeidet og tuklet med. Naturlige vegetabilske fettsyrer som eksempel avokado og frø, oljer som er kaldpressa og ikke raffinerte, og fullkornsprodukter i naturlig form.


A vitamin

Deles inn i en animalsk type retinol og en vegetabilsk type; beta karoten.



Kilder fra kosten
  • Fet fisk 
  • Lever
  • Gulrøtter 
  • Søtpotet
  • Gulrøtter
  • Chilli, Cayenne pepper
  • Hel melk
  • Ekte smør
  • Egg
  • Grønne grønnsaker som grønnkål og spinat

Oppgavene til A vitamin er mange. Det spiller en viktig rolle i vekst og utvikling, det hjelper immunsystemet og synet vårt i tillegg til vedlikhold av huden.


D vitamin

Den viktigste og beste kilden til D vitamin er sola. Det vil si at ved hjelp av sola kan kan kroppen selv produsere D vitamin. Dermed er det teknisk sett også et hormon. At sola er D- vitaminets beste kilde er dårlig nytt for oss nordboere som sjelden får nyte dens helsefremmende varmestråler. Flere og flere nordmenn testes for D vitamin mangel. Vitamin D er viktig for opptaket av kalsium fra tarmen og for reguleringen av kalsium og fosfor i kroppen. Disse er viktige i dannelsen av et sterkt skjelett og sterke tenner.
Mangel på D - vitamin kan gi skjelettsmerter og muskelsmerter da spesielt i bekkenet ( nhi.no) og større sjanse for beinbrudd. Malabsoropsjon grunnet på grunn av tarmlidelser kan også gi vitamin D mangel.

Kilder fra kosten
  • lever
  • fet fisk som makrell, laks og ørret

E Vitamin


E vitamin spiller en viktig rolle i cellenes antioksidantforsvar gjennom å beskytte fettstoffene i cellemembranen mot oksidering og frie radikaler. E- vitamin er også viktig for nervesystemet og musklaturen.

Kilder i kosten

  • Bladgrønnsaker
  • Nøtter
  • Vegetabilske oljer
  • Avokado
  • Mango

K vitamin


Blodet trenger K vitamin for å koagulere og for å sikere en sterk beinbygning.

Kilder fra kosten:








  • Grønn kål
  • Brokkoli
  • Salat som Romani, spinat og ruccola
  • Rosenkål

Tarmbakteriene i tykktarmen produserer også vitamin K.


De vannløslige vitaminer er  C og alle B - vitaminene

B - Vitamin


B vitaminene er viktige for nervesystemet, immunsystemet, celledannelse, dannelsen av blodceller, energiomsetningen og dannelsen av proteiner for å nevne noe. Mangel på B vitamin kan føre til tretthet, forstoppelse, irritabilitet og anemi. Mangel på B12 er kanskje det man ser mest av hos legen. Årsaker til mangel er enten for lite inntak gjennom kosten eller opptaksproblemer via tarmen. 

Kilder i kosten

  • Grønnsaker
  • Egg
  • Kjøtt og lever
  • Banan
  • Nøtter

C - Vitamin

C vitamin er viktig for dannelsen og vedlikehold av kroppens bindevev som holder vev og organer sammen. Sammen med E vitamin er det en viktig antioksidant i cellenes forsvarsystem mot frie radikaler og okidativt stress.















Kilder i kosten
  • Paprika
  • Nyper
  • Solbær
  • Jordbær
  • Sitrus


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...