torsdag 5. juni 2014

Hvordan få en grønnere tallerkenfordeling

Vi beveger oss alle i jungelen av kost og livsstilsråd, mange gode, mange uutholdelige, noen helt bisarre, men helt definitivt noe for enhver. Nettopp dette med noe for enhver syns jeg er veldig viktig å presisere. Det er faktisk slik at ikke alle av oss kan leve kun på raw food ( barn for eksempel har ikke en moden nok fordøyelse til å takle en ren rå kost), noen av oss lever godt på lavkarbo, mens andre føler seg topp når man faster eller spiser mindre noen dager i uka. Poenget mitt er at vi er alle  ulike og hvordan vi lever livene våre,  og hvordan vi spiser, er individuelt. Den store utfordringen er å kjenne sine egne behov, sin egen fordøyelse og sin egen kropp. Her ligger nok bøygen for de fleste i en hverdag og i et samfunn som stadig raser raskere avgårde.

Når det er sagt er det noen ting vi alle har gått av, uansett hvilken livsstils eller kostholds "regime" man følger,  nemlig økt inntak av plantebaserte råvarer som grønnsaker, bær, nøtter, bønner og linser.


Her kommer noen tips på hvordan du kan få en grønnere og mer variert tallerkenfordeling.Bilde lånt fra http://kblog.lunchboxbunch.comFriske grønnsaker og urter

I stedet for 3 poteter og en rømmeklatt til fiskestykket prøv heller å fylle tallerken med et vell av fargerike grønnsaker, friske urter og pesto av diverse nøtter, tahini og urter eller bitre salater.  Hva med en salat av finhakket rødkål, grønnkål, gulrot og eple? Test kombinasjoner av naturlige dressinger bestående av hvitløk, urter, tahini, lime, chili, honning og oljer.  Her ligger hemmeligheten til den perfekte grønnsaksalaten:-)Bilde lånt fra http://food52.com


Nedenfor ser du en salat bestående av quinoa, soltørkede tomater, paprika, hvitløk eg en dressing bestående av


  • 2 ss tahini
  • 2 dl olivenolje
  • Saften av en halv sitron
  • Ferks hvitløk
  • Fersk ingefær


Kjør alt i en blender til du har en jevn kremete dressing. Nam!


Fermentert mat

Den beste måten å sikre seg god magehelse er gjennom å spise eller drikke fermentert mat. Denne maten består av melkesyrebakterier som spiller en stor rolle for optimal fordøyelse og helse. Du finner sauerkraut i helsekosten eller du kan lage dine egne syltede og fermenterte grønnsaker hjemme.  Du finner noen fermenterte drikker i utvalgte butikker som kombucha og andre fermenterte teer.  Tips på fermentert rødkål finner du her. Sjekk også ut Kombuchabryggeriet som lager økologisk fermenterte te.


Utvid kryddersortimentet

Selv om man kommer langt med salt og pepper finnes det en hel verden av smaker der ute. Bruk gurkemeie, kanel, fennikelfrø, stjerneanis og paprikapulver i matlagingen og opplev større matglede og bedre helse. Gurkemeie er en av de sterkeste naturlige antiinflammatoriske urtene som finnes og brukes i behandling av kroniske sykdommer. Kanel har blodsukkerregulerende kvaliteter mens fennikel og kumin frø er gode for fordøyelsen.

Bilde lånt fra http://www.davidloftus.comPlanteproteiner

I vesten i dag konsumeres det vanvittige mengder av ulike typer kjøtt.  De fleste av oss ville hatt det bedre om en større del av tallerkenen var planebasert. Mitt tips tips er å bruke kjøtt mer som en smakstilsetning.  Stek kjøttstykket som vanlig men skjær det i tynne skiver og bruk sammen med andre proteinkilder som mungbønner, røde linser, sorte, hvite og røde bønner, kikerter og tofu.  Nøtter er fullpakket med proteiner samt fettsyrene omega 3 og omega 6 i tillegg til at de er knasende gode i salater og supper!


Fordøyelsen din vil takke deg, maten blir mer variert og ikke minst smakfull:-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...