tirsdag 7. januar 2014

Mat som detoxer - søtpotet med pesto av koriander eller bladpersille..
Midt i en tid hvor vintermørket tynger er det jammen bra vi kan få litt solskinn gjennom maten:-) Jeg har lagt ut noen oppskrifter med søtpotet før ( for en varmende suppe med søtpotet klikk her) men det finnes jo mange muligheter med denne søte, milde, gode supergrønnsaken.

Detox med mat

Jeg og min kollega har utarbeidet en 21 dagers detox med mat plan som leder oss tilbake i toppform fysisk og mentalt, og en av mine favoritter, søtpotet,  har selvfølgelig fått plass på menyen.
Når man detoxer eller "renser" kroppen betyr dette at man unngår mat, drikke og andre belastninger som tynger på helsen vår, fysisk, psykisk og emosjonelt. Sliter man med å fordøye noen typer mat er det viktig å unngå disse i en detoxperiode. Når kroppen slipper å jobbe med bearbeidet mat, sukker, alkohol, koffein, tungt fordøyelig protein, tilsetningsstoffer, kjemikalier og stress i den grad det lar seg gjøre,  begynner avgiftningsorganene (lever, lunge, tarm og hud) og jobbe mer effektivt. Nå er det viktig å fylle på med ren, naturlig og fargerik mat. Supermat! I andre enden venter mer energi, hud som gløder og et kvikkere hode. Ja takk:-)

Smart søtpotet - en naturlig del av sammensatt detoxplan


  • Full av kostfiber som hjelper å regulere blodsukkeret, lavere glykemisk indeks en vanlig potet,  bedrer kolesterolforholdet i tillegg til at det holder deg mett lenger. Fiber er superviktig i en detoxperide for å holde fordøyelsen i gang!
  • Er proppfull av betakarotener, som omdannes til vitamin A i kroppen, som styrker immunforsvaret, er viktig for bendannelse og viktig for øyet.
  • Antioksidanter som booster immunsystemet, reduserer oksidativt stress og er bra for hjerte/ kar systemet.

Dagens detoxvennlige lunsjrett er bakt søtpotet med koriander eller bladpersille pesto. Mmmm!


Bakt søtpotet i skiver


Skjær en søtpotet i skiver på 1-2 cm, legg dem over i en langpanne og hell over 2 dl vann ( Skal ikke dekke skivene) og dryss over litt havsalt eller urtesalt og litt god olivenolje. Sett det i stekeovn på ca 180 grader varmluft i vel 40 minutter. Bruk en gaffel til å sjekke at de er møre. Om du ønsker dem skjerpet kan du helle av overskuddsvannet og la dem stå under grillfunksjonen et par minutter.

Pesto av bladpersille eller koriander


Som jeg også nevnte i blogginnlegget om detoxsmootie er koriander en super avgiftningsurt som har evnen til å binde til seg toksiner og skylle dem ut av systemet ved hjelp av masse deilig friskt vann.  I en pestovariant er du sikret mengder av denne smarte urten.

Hell en neve ( ca 1 dl) pinjekjerner, valnøtter eller mandler i en kjøkkenmaskin eller blender. Tilsett en stor bunt koriander eller bladpersille, en halv avocado, 1 fedd hvitløk, saften av en lime eller en halv sitron og  3 ss ekstra virgin olivenolje. Blendes til alt er godt blandet. Mulig du må tilsette litt vann eller litt mer olje for å få det hele blandet ordentlig. Smak til med urtesalt og kvernet pepper.Ha en fin dag!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...