tirsdag 13. mai 2014

Sett av 1 eller 2 dager til detox med mat som renser og nærer kroppen.



Etter 2 ukers intens flyttesjauing for å komme sånn passe på plass i nytt hus, inkludert 6 måneders lang periode med oppussing,  kjenner jeg at energi og humør er en smule utfordret:-) Jeg beklager at dette har gått ut over bloggingen, men nå lover jeg å komme sterke tilbake! For dere som har vært gjennom det samme vet dere hva jeg snakker om - og for dere som ikke har pusset opp et helt hus kan jeg herved gi dette tipset:  Ikke gjør dette i småbarnsperioden;-) Nå trenger jeg påfyll av vitalitet og ro,  heldigvis vet jeg hva som skal til. 
For meg har et par dager med detox gjennom mat vært det som skal til for å komme tilbake til hektene. Nå er vi omtrent midt i mai, og en perfekt tid for å gi kroppen et pusterom fra de vanlig stimuli vi kroppen i en travel hverdag. Dette er årstiden for å gi innsiden en aldri så liten pust i bakken, en liten ferie for våre indre organer.





Øk kroppens naturlige avgifting ved hjelp av smarte grønne juicer og supper


Kroppen vår detoxer eller avgifter av seg selv hele døgnet. Dette skjer gjennom lever, nyrer, lunger ( pust) og gjennom tarmen.  Det er et intrikat og magisk maskineri som jobber døgnet rundt inne i hver og en av oss. På samme måte som vi gir oss selv pauser gjennom meditasjon, en liten blund på sofaen eller en dag sammen med en bok i stedet for en tur på butikken, er det viktig å gi en slik pause til arbeidskara inne i kroppen, nemlig cellene våre.  
I en hverdag som for de fleste er ganske full, anbefaler jeg at man spiser mat i stedet for å faste når man skal gi fordøyelsen en pause. Trikset er å velge de riktige råvarene, de som hjelper avgiftningsprosessen slik som koriander, rødbeter og ingefær og som ikke krever for mye jobb for fordøyelsen. Hold deg borte fra kaffe, melkeprodukter, brødmat, sukker og animalske proteiner for best mulig resultat.




Er du klar for denne menyen i en dag eller to?

Dag 1

Start dagen med kokt vann med sitron og/eller fersk ingefær i skiver

Fyll på med en grønn detoxjuice til frokost og lunsj.  Lag gjerne dobbel mengde slik at du har i to dager. 

Dette trenger du

1 agurk
En bit fersk ingefær uten skall ( jeg bruker ca 3 cm men dette velger du selv)
2 - 3 never fersk spinat
2 stk økologiske epler
saften av en halv lime ( eller 1 hel lime)
En bunt fersk koriander ( kan bruke bladpersille)
3 stilker stangselleri
1 glass vann


Alt kjøres gjennom juicer og oppbevares i kjøleskapet. Om du vil kan du helle det over i en blender og tilsette en avokado for å tilføre nærende fettsyrer.

Om du ikke har juicer kan du lage denne detoxsmoothien


Frisk suppe med gulrot og lime




Dette trenger du 

4 gulrøtter
2 stilker stangselleri
1 gul løk
1 hvitløk
Saften av ( minst) en lime eller en halv sitron
En del fersk ingefær, raspet
0.5 liter grønnsakskraft eller bare vann
En boks økologisk kokosmelk ( halv boks for en lettere variant)
Fersk koriander eller timian
1 ts tørket gurkemeie eller karri ( bruk gjerne fersk om du har)
Litt havsalt og fersk pepper.

Surr løk, gulrøtter og stangselleri i en kasserolle med litt cocosa. 
Tilsett kraft og kokosmelk og la dette småkoke i ca 30 minutter til grønnsakene er møre. Blend med en stavmikser. Jeg liker at den ikke er helt jevn men med litt tygg i. 
Smak til med krydderet, de ferske urtene og litt raspet ingefær på toppen.




Drikk utrensede urtete

Drikk utrensende urtete som brennesle og hestehov i rotasjon med for eksempel mynte.  Drikk samtidig masse vann og kjenn etter hva dette gjør med deg:-) 



Dag 2

Igjen starter vi dagen med kokt vann med ingefær og sitron eller en urtete.

Rødbetjuice med lime og ingefær ( drikk 2 - 3 glass gjennom dagen)

Rødbeter er en super detoxer, spesielt er den gunstig for leveravgiftningen. Sammen med ingefær og mynte har du en supersmart juice som styrker deg fra innsiden.

Dette trenger du

1 økologisk eple
1 stor rødbet eller 2 små
saften av en halv lime
3 gulrøtter
En del fersk ingefær uten skall
2 stilker stangselleri 
Noen stilker fersk mynte

Kjør i juicer og du har ganske så snart en svært frisk start på dagen:-)





Min favoritt av grønne supper

Dette trenger du


4 stilker stenger stangselleri
5 never spinat
1 løk
2 dl grønne erter ( jeg bruker de fra frysedisken som er rå og freshe)
En halv chili
2 fedd hvitløk eller en halv kinesisk hvitløk
1 økologisk buljong uten sukker
0,5 ts kardemomme
0,5 ts gurkemeie
0.5 ts spisskummin
5 dl vann
5 dl kokosmelk
Litt havsalt og sort pepper. 

Slik gjør du


Fres løk i litt cocosa og tilsett vann, kokosmelk, stangselleri i skiver, spinat og grønne erter. La dette småkoke i 15 minutter. Tilsett så resten av krydderet og den finhakkede hvitløken. Bruk en stavmixer for å få en jevn suppe. Server med litt god olivenolje og noen biter avokado eller spinatblader. 






Om du kjenner at systemet trenger en liten pust i bakken er det bare å være med. Du trenger ikke å lage begge juicene eller begge suppene, velg den som du tror passer deg:-) Kommenter gjerne om du har noe på hjertet eller noen spørsmål:-)

Lykke til!






2 kommentarer:

  1. Hei. Er det kun 3måltider du har da?
    Ingen kvelds?
    Mvh Hildegunn

    SvarSlett
  2. Hei Hildegunn:-) Ser at jeg ikke har vært helt tydlig på antall porsjoner. Det er beregnet 2-3 glass juice gjennom dagen og 2 porsjoner suppe. Dette kan man fordele utover etter ønske. Jeg liker litt suppe på kvelden om jeg kjenner at jeg trenger det, ellers bare urtete:-) Tusen takk for spørsmålet ditt, jeg skal være tydligere neste gang:-)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...