onsdag 23. april 2014

Vårrengjøring for kropp og kjøkkenskap. Denne maten renser fra innsiden og ut!

Da var våren her, ski og gammasjer legges definitivt bort, vi raker, rydder, sår og planter, vi trer ut av vinterdrakten og hopper med glede inn i den nye årstiden. Eller er det ikke helt slik? Føler du deg ikke full av energi og overskudd, skurrer magen etter litt for mange tursjokolader,  og mulige hveteboller i hyttekroken? Kjenner du at fordøyelsen ikke spiller på lag, at du sliter med luft i magen, magesmerter eller treghet i systemet?

Bli med og bruk de neste ukene til å gi kjøkkenskap og fordøyelse en real vårrengjøring - med en sterk mage går du våren og sommeren i møte med overskudd og letthet.

Velg disse matvarene i supper og salater


En god fordøyelse er alfa & omega når man skal kvitte seg med avfall og toksiner. Til dette trenger vi masse kostfiber fra foreksempel avokado, artisjokk, belgfrukter, rotgrønnsaker og spinat i tillegg til urter som koriander, mynte og rucola.  Disse grønnsakene hjelper fordøyelsen og stabiliserer blodsukkeret slik at vi er sikret et optimalt opptak av næring og et stabilt energinivå. Når vi snakker kroppslig vårrengjøring må vi også fokusere på leveren. En av leverens mange viktige oppgaver er å fjerne toksiner og naturlige avfallstoffer fra kroppen. Den har full jobb, og hos mange av oss jobber den nok også overtid i perioder. Når vi velger matvarer som har en naturlig rensende effekt på kroppen letter vi arbeidsbøren til et av våre viktigste organer. Rødbeter, asparges og grønnkål har alle et høyt nivå av glutation som er viktig for leverens avgiftning. Klarer vi å flette disse råvarene inn i ukesmenyen er vi på god vei:-)

Start dagen med utrensende shot


Ta 1 ts av din favoritt greens og rist det sammen med litt vann og drikk dette hver morgen på tom mage. Bio Life, Supernature, Super Helse og Vital Greeens har alle gode produkter. Velg gjerne et produkt med urter som hestehov, mariatistel, gurkemeie eller nesler. Disse er spesielt gode for å styrke leverens avgiftingsmekanismer.
Smartere mellommåltid


Velg en smoothie eller en juice når du er på farta i stedet for en kaffelatte og kjeks. Klarer du i tillegg å lure ferske urter som koriander, mynte eller sitronmelisse i smoothien øker du den kropslige vårrengjøringa.

Fersk koriander er en såkalt detox urt da den har evnen til å binde til seg, og kvitte seg med, tungmetaller som befinner seg i kroppen.

Dette trenger du til 2 glass.

 2 dl spinat
1 dl fersk koriander
2 dl vann eller valgfri nøttemelk
3 dl ananas eller mango, eller en mix
En halv avokado
2 ss chiafrø

La chiafrøene bløtlegges i vannet i ca 10 minutter. Blend så chia og de andre ingrediensene, frukten til slutt, til du får en fin konsistens.


Spicy gulrot og ingefærsuppe: Suppe som detoxer
Slik gjør du

Finhakk og surr 1 gul løk og 1 kinesisk hvitløk i en kasserolle med litt stekevennlig kokosolje. Tilsett 3-4 økologisk gulrøtter og 3 stenger selleri i terninger. La dette surre et par minutter før du tilsetter 0,5 l vann en økologisk grønnsaksbuljong, en halv boks kokosmelk og 4 strimler fersk ingefær uten skall.

La dette småkoke til grønnsaker er møre. Bruk så en blender eller en stavmixer til å lage en jevn fin suppe. Server med litt ferks chili eller raspet fersk ingefær.


Vårrengjøring i kjøkkenskapet

Gjem bort alt av bearbeidede produkter som kjeks, guacamole på boks, kaker og sjokolader. Fyll skapene med bønner, linser, quinoa, bykkorn, naturris og krydder som gurkemeie, anis, kanel, paprika      , kardemomme og muskat i tillegg til valnøtter, pekannøtter, mandler, linfrø, sesamfrø og gresskarkjerner. Nøtter og frø er ypperlige i bakst men og over salater, supper eller som et lett mellommåltid.  Kjøleskapet kan romme flere grønnsaker, urter, bær og frukt både i mengde og variasjon, velg økologiske egg, fisk og kjøtt for en gunstigere fettsyresammensetning. Ta et steg tilbake og se hvor fantastisk godt og inspirerende kjøkkenskapet ditt blir:-)


Bli med:-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...