torsdag 10. oktober 2013

Derfor bør du velge en grønnere middagGrønn supermat

Nå blåser høsten innover oss, sollyset reduseres og vi pakkes inn i ull og vindtette jakker. Den energien som vi får bare av å gå ute når solen står høyt på himmelen, må vi nå tilføre alene gjennom maten. På denne tiden av året er det smart å spise mat med sterke farger, og da spesielt den grønne.
Visste du at grønne grønsaker er en viktig kilde til antioksidanter som bekjemper oksidativt stress og inflammasjon i kroppen? Jo sterkere grønnsaken er på farge, slik som grønnkål, brokkoli og brekkbønner, jo større er helsegevinsten. Disse grønne vitale plantene inneholder store mengder klorofyll. Klorofyll fungerer som hemoglobin i kroppen vår - det frakter oksygen til cellene. Når vi spiser planter som er rike på klorofyll øker oksygenformidlingen i kroppen. Studier viser også at klorofyll øker utskillelsen av toksiner og avfallsstoffer når de brytes ned av fordøyelsen. Grønne grønnsaker gir altså en naturlig detox! 

Slik får du en grønnere middag

I mitt blogginnlegg om tallerkenfordeling snakket jeg om at grønnsaker godt kan ta opp ca 50 % av tallerken. For de fleste av oss er dette fordelaktig. Servert med rent og helst økologisk kjøtt og for eksempel fullkornsris får du en fullverdig, struttende og næringsrik middag.


Dette trenger du til en familie på 4:


2 pakker brekkbønner ( aspargesbønner ) og 1 pakke miniasparges
Ruccolasalat
1 Avokado
Saften av en halv sitron ( minst)
Raspet sitronskall ( vask sitronen godt og velg helst økologisk)
Karbonadedeig eller helst reinskåret kjøtt av for eksempel ytrefilet
En løk
En halv chili
God olivenolje
Urtesalt
Og slik gjør du


Stek karbonadedeig eller rent strimlet storfekjøtt i ekte smør eller stekevennlig kokosolje.
Tilsett finhakket løk og ca en halv chili i skiver.
Trekk til side og smak til med litt urtesalt og dryss over raspet sitronskall.
Vask brekkbønner og miniasparges og gi dem et kjapt oppkok, maks 2 minutter. Skyll dem i kaldt vann så de holder litt "spenst". Anrett tallerken med rikelig av grønnsakene, topp det med kjøtt, chilli og urter.
Server med litt naturris og en salat bestående av ruccola, ferske urter og en hel avokado i skiver. Husk en god ekstra virgin olivenolje og en god dose sitronsaft over det hele.

Fyll på med disse godsakene i tiden fremover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...