torsdag 12. desember 2013

Spis smart i jula. Få med deg disse tipsene for å spise, litt, sunnere gjennom høytiden!Når jula endelig kommer er jeg enig i at det smaker fantastisk godt med juleribbe og annen julemat, men måltidene i høytiden kan etterlate oss tunge og slappe. Her kommer noen tips på hvordan du kan kose deg med den tradisjonelle julematen uten at det blir for mye av det gode.

Dropp poteter og medisterkaker og server juleskinka med denne, ekstremt gode, søtpotetsalaten.Skrell og skjer søtpoteten i passe små biter. Legg dem over i en langpanne og hell over litt god olivenolje.
Bak dem midt i ovnen på ca 180 grader i vel 40 minutter. Bruk en gaffel for å sjekke at de er møre helt gjennom. Smak til med litt havsalt og nykvernet pepper og kanskje litt fersk muskat. Vend inn granatepler, gresskarkjerner og urter etter ønske. Om du ønsker søtpoteten skjerpet kan du bruke grillfunksjonen på ovnen de siste 5 minuttene.


Hvorfor bør du spise søtpotet i julestria?

  • Den er full av betakarotener og antioksidanter som kommer godt med når vi spiser mer søtsaker en ellers.
  • Den inneholder masse kostfiber som holder magen og fordøyelsen på plass gjennom julefeiringen
  • Selv om søtpoteten inneholder karbohydrater har den en lav GI og påvirker ikke blodsukkeret i samme grad som for eksempel vanlig potet.
  • Bakt med litt olivenolje smaker den himmelsk!!
Granatepler er friske og saftige og passer godt til de tunge rettene som serveres gjennom store deler av desember. Granatepler er fulle av polyphenoler og inngår ofte i anti inflammatoriske dietter. Friskt, smakfult og smart med andre ord:-)


Hva med å servere hvit fisk i romjula akkompagnert med bakt rosenkål og tranebær?
Bilde fra http://www.keyingredient.com


Vask rosenkålen godt, skjer av enden og del dem i to. Plasser dem på en langpanne sammen med ferske tranebær og epler skåret i båter, olivenolje og en god balsamicoeddik. (Om du har tørkede tranebær tilsetter du dem rett før servering). Plasser langpannen midt i ovnen på ca 200 grader. Etter ca 8 minutter åpner du ovnen og vender på rosenkålen slik at den blir bakt likt fra alle kanter. De trenger nok 8 til 10 minutter til før de er møre og god. Dander med valnøtter og smak til med fersk sitronsaft, havsalt og pepper.

Flere tips på smart julemat kommer:-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...