Helse og fett.
Det begynner å bli større enighet i at ikke alt fett er
helseskadelig, at noe mettet fett faktisk er viktig for kroppen og at sukker er
en vel så farlig helsefiende i dagens matindustri. Dette ”frigjør” ikke alle
typer fettsyrer, langt i fra, men vår egen biokjemi viser at sammensetningen og
typen av fettsyrer i maten er kritisk i forhold til vår helse. Det vil si at
inntaket av både mettet og flerumettede fettsyer i forhold til helse kommer an
på mengde, typer og kvalitet. Jeg
vil prøve å gi en enkel oversikt over noe det snakkes mindre om; nemlig balansen mellom de essensielle
fettsyrene omega 6 og omega 3
I de senere år har det blitt forsket mye på umetta
fettsyrers betydning for helsen. Da i hovedsak de essensielle fettsyrene Omega
6 og Omega 3. (Essensielle
fettsyrer – EFA - er livsviktige
stoffer som kroppen ikke produserer selv og som må tas inn gjennom kosten.)
Umettede fettsyres
oppgave i kroppen:
Membranen som omslutter cellene våre har behov for flerumettede
fettsyrer for å fungere optimalt i forhold til:
-
opptak av næringsstoffer og oksygen inn i cellen
-
skille ut avfallsstoffer
-
cellekommunikasjon
Videre har EFA en veldig viktig rolle som forløper til prostaglandinsyntesen. Prostaglandiner er lokalvirkende hormoner
som dannes i vevene fra essensielle fettsyrene Alfalinolensyre ( Omega 3),
Linolsyre og Arakidonsyre ( Omega 6)
En balanse mellom disse essensielle fettsyrene i
prostaglandinsyntesen
spiller en avgjørende rolle i utvikling og forebygging av
inflammatoriske tilstander som allergi,
hudproblemer som eksem og psoriasis, astma,
åreforkalkninger, reumatisme for å nevne noen.
Det som gjør prostaglandinene så vanskelige er at det virker både hemmende og fremmende på disse
inflammatoriske tilstandene!
Forenklet sagt kan man si at prostaglandiner som dannes fra
linolsyre og arakidonsyre (omega 6)
når i overskudd er pro-inflammatoriske mens prostaglandiner dannet av alfalinolensyre (omega 3) er
antiinflammatoriske.
Det optimale forholdet mellom Omega 6 og Omega 3 fettsyrer i
kosten er mellom 1:1 og 5:1. I vår del av verden viser det seg at hos de aller
fleste er dette forholdet i realitet 10:1 og 20:1 ( www.nifes.no)
Det vil si at folk flest vil ha en gunstig effekt av å redusere
inntaket av flerumetta fettsyrer av Omega 6 og øke inntaket av fettsyrer av
typen Omega 3.
( Terapeutisk vil det optimale forholdet være noe varierende
i forhold til sykdommen som det jobbes med)
Hvordan velger vi da
mat i forhold til gunstig fettsyrebalanse?
For det første finnes de dårlige omega 6 fettsyrene i
bearbeidede ( alt fra majonesprodukter, margarin, buljongterninger, posesuppe,
pommes frites, nudler, kjeks,
kaker og brød). Om du spiser for store mengder kjøtt av
landdyr, da spesielt om det er foret på kraftfor, (storfe, kylling og gris) får du mest
sannsynlig i deg for mye arakidonsyre som i for stor grad kan være pro
inflammatorisk.
Noen gode kilder til omega 6 fettsyren er – i ren form:
-
kaldpresset økologisk olivenolje
-
mandler
-
Cashewnøtter og peanøtter
-
hamp
-
nattlysolje
-
kaldpresset rapsolje
Man skal selvfølgelig ikke slutte med disse gode og reine
matvarene, de er viktige for cellenes beskyttelse. Det er mengden og balansen
vi må huske på.
Om man handler ukritisk på butikken er du garantert og ha en
kost som er overrepresentert av de dårlige vegetabilske og animalske formene av
omega 6 – skjult i berabeidet/behandlet mat.
SÅ – spis mer mat med
omega 3 fra både hav og land
-
grønne grønnsaker – fyll på
-
linfrø og kaldpresset linfrøolje
-
alger/tang ( kjøpes for eksempel i helsekosten
og brukes i middagen, supper og shakes.)
-
fet fisk som sild makrell og laks minst 3 ganger
i uken
- bønner
-
Tilskudd av fiskeolje – vær da nøye med
antioksidanter i forhold til harskning.
Veien fra fettsyren vi spiser til prostaglandiner er lang og
kan både fremmes og hemmes av flere ting en balanse mellom omega 6 og
omega3. En sammensatt kost rik på mellom
annet B vitaminene, C – vitamin samt mineraler som zink og magnesium vil fremme
de gunstige prostaglandinene mens for mye sukker, mettet fett, transfett og
alkohol kan blokkere omdannelsen. Antiinflammatoriske urter som er fine i matlaging er ingefær og gurkemeie......men det får jeg skrive om litt senere!
God helg så lengeJ
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar